Schimbăm paradigma: Oamenii cu dizabilităţi au abilităţi!

cine-suntemFUNDAȚIA ENABLE ROMÂNIA a fost înființată în 2013 ca persoană juridică de drept privat, autonomă și apolitică, neguvernamentală și non-profit.  MISIUNE:...
un-elev-clujean-cu-sindromul-down-a-luat-bac-ulÎn Cluj, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost, anul acesta, înainte de contestaţii, de 71%. Asta înseamnă că 1.400 de elevi clujeni...
de-ce-social-brandAvantajele colaborării cu unitatea protejată Social Brand Colaborarea cu Unitatea Protejatã „Social Brand”este o oportunitate pentru dumneavoastră pentru...

Un elev clujean cu sindromul Down a luat BAC-ul.

În Cluj, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost, anul acesta, înainte de contestaţii, de 71%. Asta înseamnă că 1.400 de elevi clujeni prezenţi la examen n-au reuşit să obţină nota de trecere. Nu e şi cazul lui Mihai, un tânăr de 20 de ani cu sindromul Down. Deşi toate şansele au fost împotriva lui, iar şcolile l-au refuzat, una după alta, Mihai a învăţat şi a reuşit să treacă cu brio "examenul maturităţii".

Chiar dacă a fost respins de nenumărate ori de societate, mama acestuia a luptat pentru el și a depășit toate problemele cu care s-a confruntat de-a lungul vieții. Doamna Maria nici nu știe dacă este o mândrie, sufocată de greutatea cu care l-a crescut de una singură.

"Am căutat nu știu câte școli până ne-au primit. Când mă duceam şi spuneam că am un copil de grădiniță sau am un copil de școală, răspunsul era de fiecare dată: da, perfect, vi-l înscriem! Dar în momentul în care le spuneam că suferă de sindromul Down, răspunsul lor era un nu hotărât", povesteşte mama lui Mihai.

Zilele în care s-a desfășurat bacalaureatul, femeia a trăit cele mai emoţionante clipe.

"Am trăit foarte intens aceste zile de examen. Dar, așa, parcă în adâncul sufletului, ziceam că va lua bacalaureatul, adică am știut ce muncă am depus cu el 12 ani clipă de clipă. Sunt fericită, dar a fost foarte greu", mai spune mama băiatului.

12 ani de luptă cu sistemul din România

Mulţi au sfătuit-o pe mama lui Mihai să nu se mai implice atât de tare în creșterea lui, pentru că nu are niciun rost. Şi profesorii i-au spus: "Ia-ţi de aici copilul! Nu vezi că e handicapat? vrei să ne sminteşti şi pe noi şi pe copii?". A plâns mult în acele momente, dar a trecut peste fiecare obstacol cu multe lacrimi, dar rezultatele nu au întârziat să apară.

În ciuda bolii pe care o are, copilul a reușit să ia examenul de bacalaureat din acest an. Și nu oricum, ci cu o medie care se apropie de 7. Mihai are şi un sfat pentru cei care au picat "examenul maturităţii".

"Nu a fost greu, că am învățat. Au venit toți copiii și m-au felicitat. Istoria a fost cea mai grea materie pentru mine. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost geografia. Acuma este vacanță, vreau să călătoresc", spune fericit Mihai.

Acesta citește mult biblia și spune că vrea să se facă preot. Maria şi copilul ei vor merge, probabil, într-o călătorie, pentru a se relaxa amandoi. Apoi va urma din nou o luptă: pentru Maria Moceanu lupta cu societatea, iar pentru Mihai lupta pentru o viață normală.

 

Sursa: citynews.ro

 

comments

Sponsori

Parteneri